De ShakeLabs

Shake biedt een podium aan jonge theatermakers van podiumkunstorganisaties in het Noorden met sterke regionale wortels. De voorstellingen die je tijdens Shake ziet zijn ShakeLabs waarin de jongeren nieuwe vertelvormen zoals beweging, dans, of spoken word en actuele thema’s koppelen aan de traditionele (Shakespeare)verhalen.

Tijdens Shake 2023 beleef je ShakeLabs van:

Nuchter

De Noorderlingen

Preadinius

Jeugdtheater Diever

Garage TDI Jeugdtheater

Shakespearience

Nuchter

Shakelab Nuchter

Nieuw op het Shakefestival ShakeLabs van Nuchter met de voorstelling Dichter bij Drenthe. Nuchter zorgt voor een portie nuchterheid uit het noorden op kunstzinnige wijze, waarmee we zowel interdisciplinaire kunst als Drenthe onder de aandacht brengen.

Nuchter

‘Nuchter’ is een term waar Noord-Nederland mee geassocieerd wordt, als het gaat om de mentaliteit. We komen graag in Drenthe om te ‘ontnuchteren’, om uit de stad en in de natuur te zijn, om te ervaren dat het leven niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Dat is wat Drenthe kan brengen: een wandeling door de natuur en een Noordelijke kijk op het leven. Aan de andere kant: zijn Drenten in de ogen van anderen niet ook kortzichtig, oppervlakkig, nors?
In Nuchter belichtten we beide kanten van de Drentse mentaliteit, ondertussen is het een ode aan de Drentse natuur.

Dichter bij Drenthe

Dichter bij Drenthe is een act waarin spoken word wordt gecombineerd met muziek die de woorden uitdrukt. Zo komt de tekst tot leven en nemen ze het publiek mee in een beleving van Drenthe en haar nuchtere mentaliteit. Dit doen ze door verhalen in dichtvorm, een vleugje theater, een interactief gesprek en een aantal schapen.

Het ShakeLab wordt gemaakt door dichters: Sacha Landkroon, Emma Charlot en Mirries. De muziekproductie is in handen van Christopher404.

Tijden: vrijdag om 20.00 uur en zaterdag om 18.30, 19.15 en 20.00 uur
Speellocatie: Kasteel 7

Jeugdtheater Diever

Shakelab Jeugdtheater Diever

Jeugdtheater Diever, de 18+groep van het Shakespearetheater in Diever onderzoekt dit jaar verschillende theatrale vormen met Hamlet als kapstok.

Vraag het Jeugdtheater Diever om te spelen met verschillende disciplines en ze gaan aan de slag. In een zeer korte versie van Hamlet spelen ze met verschillende theatervormen. Energiek, verrassend en bomvol spelplezier!

Jeugdtheater Diever

Het jeugdtheater van het Shakespearetheater zorgt voor aanwas bij het ‘grote’ theater. Iedere zomer komt een grote groep van acteurs uit eigen jeugd. Verschillende hoofdrolspelers van tegenwoordig zijn vroeger begonnen bij het jeugdtheater.

Tegelijkertijd draagt het Shakespearetheater via het jeugdtheater bij aan de ontwikkeling van kinderen uit de regio. Het jeugdtheater in Diever is niet alleen een plek waar je leert wat toneel is: je wint er ook aan zelfvertrouwen, maakt er vrienden voor het leven en je groeit er als persoon.

Voorstelling: Iets met Hamlet
Tijden: vrijdag om 20.00 uur en zaterdag om 20.00, 20.45 en 21.30 uur
Speellocatie: Achterstraat 10

De Noorderlingen

Shakelab De Noorderlingen

De Noorderlingen brengt de innovatieve film-performance All these stories we simply cannot understand.

Wat hebben westerns met The sound of music te maken? Wat heeft film noir te zeggen tegen de romantische komedie? Once upon a time in Hollywood… kwamen The Godfather en de avant-garde er samen simpelweg niet uit.

In All these stories we simply cannot understand tonen een veelheid aan filmgenres hun perspectief op de wereld. Soms begrijpelijk, soms totaal ongrijpbaar. Wat kunnen zij ons leren over de ‘echte’ wereld om ons heen, en hoe we naar haar kijken?

Deze vragen staan centraal in de innovatieve film-performance die tot stand komt in een bijzondere samenwerking tussen jonge theatermakers (en oud-Noorderlingen!) Emma Vermeulen en Just van Bommel en De Noorderlingen.

Spel: Eerin, Britt, Bente, Lola, Nicky, Ida, Lis
Concept & regie: Emma Vermeulen, Just van Bommel
Techniek: Herman van Keulen

De Noorderlingen

Professioneel, gewaagd en vrijgevochten. Dat is Vooropleiding Theater De Noorderlingen. De Noorderlingen leidt talentvolle jongeren uit het Noorden op, die zich willen ontwikkelen in het theatervak.

Dit doen ze al meer dan dertig jaar vol passie en gedrevenheid. Noorderlingen die doorstromen naar het kunstvakonderwijs doen dat met een stevige discipline en een grote artistieke bagage. De theater-, film- en televisiewereld kent inmiddels een groot aantal Noorderlingen.

Voorstelling: All these stories we simply cannot understand
Tijden: vrijdag om 20.00 uur en zaterdag om 19.15, 20.00 en 20.45 uur
Speellocatie: De Weijert 59

Garage TDI Jeugdtheater

Shakelab Garage TDI Jeugdtheater

Garage TDI Jeugdtheater uit Assen brengt Psyche & Eros, een Griekse verteltheatermythe over liefde. Het meisje Psyche is zo mooi, dat de Godin van de schoonheid en liefde Aphrodite groen ziet van jaloezie. Ze stuurt haar zoon Eros eropuit om Psyche verliefd te laten worden op een monster. Eentje met puntige tanden en scherpe klauwen in de hoop dat hij haar wat aan doet. Eros echter, wordt op slag verliefd en bedenkt een list. Een plan dat uitmondt in een strijd tussen Goden en mensen.

Garage TDI Jeugdtheater

De voorstelling Psyche & Eros is gemaakt door de spelers van de theatervooropleiding van Garage TDI. Garage TDI is het huis voor jeugd- en jongerentheater in Assen. Het is een plek waar alle expertise op het gebied van jeugdtheater en -dans in huis is. Het gezelschap maakt voorstellingen voor jeugd tussen 2 en 21 jaar en voor families. Daarnaast heeft Garage TDI een theatervooropleiding en zes jeugdtheaterscholen.

Garage TDI speelt door het hele land ruim 400 voorstellingen per jaar, organiseert meer dan 1.000 theateractiviteiten op scholen en viert ieder jaar de kracht van de verbeelding met haar (inter)nationale jeugdtheaterfestival Art of Wonder. Jaarlijks bereikt het gezelschap ruim 85.000 kinderen, jongeren, ouders en grootouders.

Voorstelling: Psyche & Eros
Tijden: vrijdag om 20.00 uur en zaterdag om 20.45, 21.30 en 22.15 uur
Speellocatie: Kruisstraat 2

Preadinius

Shakelab Preadinius

In de heerlijke komedie Midzomernachtsdroom is de verwarring misschien nog wel het grootst bij de acteurs. Ingehuurd om het hof te vermaken en een keurige Pyramus en Thisbe te spelen; gaan ze tot vermaak van de elfen en ontsteltenis van het hof in deze Midzomernachtsdroom met elkaar op de vuist en treffen ze zichzelf opeens aan in Romeo en Julia.

Verwarrender dan meneer Shakespeare het zelf bedacht, en het was al zo’n verwarrend stuk. En passant wordt er ook nog een prachtig sonnet voorgedragen: al met al een mooie, postmoderne hutsekluts die deze jonge acteurs van de schooltoneelvereniging Eloquentia van het Praedinius uit Groningen op de vloer brengen.

Voorstelling: Midzomernachtsdroom
Tijden: vrijdag om 20.00 uur en zaterdag om 20.45 uur en 21.30 uur
Speellocatie: Bosweg 5

Shakespearience

Shakelab Shakespearience

Een energiek en aanstekelijk theatraal college dat Shakespeares taal dichterbij brengt dan ooit. Met mooie, ontroerende en spannende fragmenten van Shakespeares stukken, gebracht in het Nederlands en de originele Engelse tekst. Dit wordt afgewisseld met sappige details, bijzondere inzichten en achtergrondverhalen over Shakespeares tijd, taal en leven.

Shakespearience

Barbara Klaaysen, Liesbeth Rood en Jurre Schreuder werken al jaren samen en delen een grote passie voor Shakespeare. Zo werkten ze aan Shakespeare onder leiding van Tim Carroll. Deze vermaarde regisseur was onder andere werkzaam bij The Globe en The Royal Shakespeare Company in London.

Shakespearience is in 2012 ontstaan als voorstelling voor festivals, boekhandels en bibliotheken. Op aandringen van enthousiaste docenten in de zaal is er ook een schoolvoorstelling ontwikkeld gebaseerd op de Shakespearience.

Voorstelling: Shakespearience
Tijden: vrijdag om 20.00 uur en zaterdag om 20.45, 21.30 en 22.15 uur
Speellocatie: Achterstraat 9

Bekijk het blokkenschema

Klik op de afbeelding voor een vergroting. Alle voorstellingen zijn een half uur. Let op: dit is het blokkenschema voor de voorstellingen van zaterdag 3 juni. Op vrijdagavond vinden alle voorstellingen eenmalig plaats om 20.00 uur.

Bekijk de plattegrond

De ShakeLabs vinden plaats in en rond het centrum van Diever. Het ShakePlein is de plek waar je gezellig bij kunt kletsen onder het genot van een hapje en drankje met muziek en vertier.  Bekijk de plattegrond met de verschillende locaties van de ShakeLabs.