De ShakeLabs

Shake biedt een podium aan jonge theatermakers van podiumkunstorganisaties in het Noorden met sterke regionale wortels. De voorstellingen die je tijdens Shake ziet zijn ShakeLabs waarin de jongeren nieuwe vertelvormen zoals beweging, dans, of spoken word en actuele thema’s koppelen aan de traditionele (Shakespeare)verhalen.

Tijdens Shake 2024 beleef je ShakeLabs van:

DWAAS Theatercollectief

DWAAS Theatercollectief - De Troostprijs (16+)

DWAAS is een 3-koppig, nieuw, fris en jong (Noordelijk) theatercollectief bestaande uit Alysha Meijboom, Cynthia de Vries en Aranka Plante. DWAAS betekent het nulpunt waar vanuit alles mag ontstaan, het nemen van risico’s en durven te falen.

Hun nieuwste performance “De Troostprijs” is een muzikale RAVE met de verliezer. In 30 minuten onderzoekt DWAAS wat troost betekent en hoe we haar het best kunnen aanrijken of juist ontvangen. Hoe toon je nu eigenlijk empathie maar voorkom je dat je jezelf niet verliest in compassie?

Wanneer wordt een verlichtende grap een manier om de pijn te maskeren, kan het doorbreken van de pijn soms ook het ontkennen ervan betekenen? En hoe word je dan eigenlijk een winnaar?

In DWAAS hun kenmerkende stijl, wordt het kwetsbaar, experimenteel, humoristisch, absurdistisch en muzikaal aangevlogen.

DWAAS nodigt uw uit om met hen mee te duiken in een moment van oprechte verbinding met jezelf, maar ook met elkaar. Geef je over om met hen mee te voelen, dansen, schreeuwen en De Troostprijs te ontvangen.

Voorstelling is in het Engels!

Roestvrij Theater

Roestvrij Theater - Sjiwwe voor Sobibor

De voorstelling ‘Sjiwwe voor Sobibor’ is in 2023 gemaakt in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Theater na De Dam. Bij het maken van de voorstellingen onderzoeken de spelers het systeem achter de deportaties, de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en ontwikkelen zij nieuwe rituelen om te herdenken en te rouwen. Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie, maar betekent ook ‘zitten’ en is het woord voor het getal zeven in Hebreeuws. In 1943 vertrokken er negentien treinen vanuit kamp Westerbork met als eindbestemming Sobibor. De 34.313 gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen werden bijna allemaal vrijwel direct bij aankomst vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven.

Eloquentia

Eloquentia - Don Q

De voorstelling Don Q van Jeroen van den Berg is een spannend, meeslepend en humoristisch stuk, terwijl het kritiek levert op de maatschappij en u aan het denken zet. In hotel het Geuldal vallen lijken uit de kast, wordt er gevochten, gescholden en gezongen en vooral heel veel geschreven.

Jeugdtheater Shakespeare

Jeugdtheater Shakespeare – Camping Othello 

Welkom op camping Othello! Dé camping vol tegenstellingen en verwarring. Op camping Othello komen jaloezie en geluk oog in oog te staan wanneer de net gescheiden en verbitterde Annemijn naast de ongegeneerde maar gezellige Jeffrey en Anita komt te staan. Annemijn ziet hoe de naïeve Jeffrey keer op keer in onhandige situaties belandt. Stilletjes fluistert ze bij Anita in dat Jeffrey wellicht vreemdgaat. Anita’s jaloezie neemt toe en verspreidt zich als een lopend vuurtje
onder de andere gasten op de camping. Zal Anita uiteindelijk ten prooi vallen aan het gevreesde Othello-syndroom, of zal ze blijven vertrouwen op haar lieve man? Na Macbeth en Hamlet gaat de 18+ groep creatief los op Othello en weten ze op totaal eigen manier het stuk op te shaken. In camping Othello wordt het klassieke stuk Othello in de Shaker gedaan met een hedendaags smaakje, een vleugje klucht en een handje vol vooroordelen.

Meeuw Jonge Theatermakers

Meeuw Jonge Theatermakers - De Lamsbout

Een relatiecrisis, iets met een lamsbout en een moordwapen dat onvindbaar is. Het zal je niet verbazen dat deze miniproductie gebaseerd is op een verhaal van Roald Dahl, de Engelse schrijver die iedereen wel kent. Net als zijn vertellingen is deze productie mysterieus, knettergek en supergrappig. Ook voor vegetariërs. De voorstelling wordt gespeeld door 8 jongeren tussen de 14 en 17 jaar van Meeuw jonge theatermakers. Meeuw jonge theatermakers is een school voor jong theatertalent en een productiehuis waar voorstellingen worden gemaakt met de jongeren van de school.

Theater De Steeg

Theater de Steeg - Echt Waar?!

Ontdek de waarheid achter de schermen van een wereld vol fakenews, onbeantwoorde vragen en politieke intriges met ‘Echt Waar?!’ , een boeiende voorstelling gemaakt door Tara Fonk. Vier jongeren gaan de confrontatie aan met de uitdagingen van onze tijd om de echte waarheid te vinden. Laat je meenemen in het verhaal terwijl ze op zoek gaan naar de essentie van waarheid in een tijdperk van misleiding en manipulatie. Wat is nou eigenlijk echt waar? Een onthullende reis die je niet mag missen! Tara Fonk heeft vanuit haar eigen fascinatie een voorstelling gemaakt over de vraag “wat is waarheid?”. Als je ook nieuwsgierig bent naar deze vraag en hier meer over wil weten, dan moet je zeker komen.

Carice Boelm - De Noorderlingen

De Noorderlingen - Na Uren

Een herinnering
die zo geborgen voelt,

maar ook vervaagt
een ontmoeting

tussen lijnen
in voetsporen, muzieknoten
en vorige levens

 een installatie
over natuur – na tuur – na turen – na uren

en een poging
om thuis te komen
in je eigen natuur.

Paden gevolgd, maar onderweg verdwaald geraakt in mijn eigen hoofdspinsels.

Kom binnen, luister mee, voel je vrij en neem een kijkje vanachter mijn ogen.

 Hier ben ik, met mijn eerste solo
Gemaakt op de plek die ik nu mijn thuis noem
Met alle eer om het te mogen performen bij mijn eerste thuis,

waar mijn liefde voor theater begon

Terug naar Diever, ken je me nog?

Programma ShakeLabs

Vrijdag 31 mei 2024

20:00 – 20:30
ShakeLabs

Carice Boelm – De Noorderlingen
Shakespeare Jeugdtoneel

20:45 – 21:15
ShakeLabs

Dwaas
Meeuw
Carice Boelm – De Noorderlingen

21:30 – 22:00
ShakeLabs

Roestvrij Theater
De Steeg
Carice Boelm – De Noorderlingen

Zaterdag 1 juni 2024

19:00 – 19:30
ShakeLabs

Shakespeare Jeugdtoneel
Eloquentia
Roestvrij Theater
De Steeg

19:15 – 19:45
ShakeLabs

Dwaas
Meeuw

20:00 – 20:30
ShakeLabs

Roestvrij Theater
De Steeg

20:15 – 20:45
ShakeLabs

Shakespeare Jeugdtoneel
Eloquentia

21:00 – 21:30
ShakeLabs

Dwaas
Meeuw

21:15 – 21:45
ShakeLabs

Roestvrij Theater
De Steeg

21:30 – 22:00
ShakeLabs

Shakespeare Jeugdtoneel
Eloquentia

21:45 – 22:15
ShakeLabs

Meeuw

22:00 – 22:30
ShakeLabs

Dwaas